دربارهی سال ۱۳۹۷ آن چه مهمّ است، این است که همه باید سخت کار کنند. بنده در شعارهای سال ها معمولاً مخاطب را مسئولین قرار می دادم؛ امسال مخاطب، همهی آحاد ملّت و از جمله مسئولین خواهند بود. مقدّمتاً عرض کنم، مسئلهی اقتصاد و فرهنگ و مسائل گوناگون همه مطرح است لکن مسئلهی اصلی ما امسال هم مسئلهی اقتصاد و معیشت مردمی است. همه باید تلاش کنند، همه باید کار کنند و محور هم عبارت است از تولید ملّی؛ یعنی اگر چنان چه تولید ملّی را، همه تعقیب کنند و دنبالگیری کنند، بسیاری از مشکلات اقتصادی، مشکلات معیشتیِ مردم، مسئلهی اشتغال، مسئلهی سرمایهگذاری و بقیّهی چیزها، حلّ خواهد شد. آسیب های اجتماعی به میزان زیادی کاهش پیدا خواهد کرد؛ یعنی محور، تولید ملّی است. بنابراین اگر تولید ملّی شتاب بگیرد، بسیاری از مشکلات حلّ خواهد شد. من این را محور قرار دادم برای شعار امسال؛ شعار امسال «حمایت از کالای ایرانی» است؛ سال «حمایت از کالای ایرانی». این فقط مربوط به مسئولین نیست؛ آحاد ملّت همه می توانند در این زمینه کمک بکنند و به معنای واقعی کلمه وارد میدان بشوند.(پیام رهبر معظّم انقلاب اسلامی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۷)
فهرست نام گذاری ها
رهبر معظّم انقلاب اسلامی در پیام نوروزی خودشان، اولین بار عنوانی را برای سال ۱۳۷۸ سال انتخاب و پس از آن این نامگذاری به شکل سنّت، هر سال تکرار شد. فلسفه این کار برای جلب توجّه ملّت به یک ارزش خاصّ و همینطور در نقطه مقابل آن به یک مشکل بود که رهبر معظّم انقلاب با اطلاعات و گزارشهای دریافتی از سراسر کشور و بررسی پارامترهای اجتماعی، دینی و فرهنگی آن، مردم را به یک موضوع خاصّ توجّه میدهند.[۱] مطرح کردن شعارهای سالانه با دو هدفِ: «جهت دادن به سیاست های اجرایی و عملکردی مسئولان حکومتی» و «توجه دادن افکار عمومی به مسائل و نیازهای مهم کشور» صورت می گیرد. این نام گذاریها از سال ۱۳۸۲به بعد، ارتباط مستقیمی با دولت ها از زمان سیّد محمّد خاتمی بود. رهبر معظّم انقلاب اسلامی با تعیین نام در واقع هر سال تکاپویی در نهادهای حکومتی ایجاد میکند که با تبلیغات مناسبی هم همراه میشود.[۲] فهرست پیام های رهبر معظّم انقلاب اسلامی از آغاز تا سال ۱۳۹۷ عبارت است از:[۳]
- ۱۳۶۹: تأکید بر «تحول درونی و اصلاح امور»
- ۱۳۷۰: تأکید بر «صبح روشنی»
- ۱۳۷۱: تأکید بر «تحکیم معنویت»
- ۱۳۷۲: تأکید بر «عدالت اجتماعی»
- ۱۳۷۳: تأکید بر «صرفهجویی»
- ۱۳۷۴: تأکید بر «وجدان کاری، انضباط اجتماعی، انضباط اقتصادی»
- ۱۳۷۵: تأکید بر «ضرورت پرهیز از اسراف و حفظ ثروت و منابع عمومی کشور»
- ۱۳۷۶: تأکید بر «توجه به معنویات و فضایل اخلاقی»
- ۱۳۷۷: تأکید بر «صرفهجویی و پرهیز از اسراف و پایداری بر مواضع اسلامی»
- ۱۳۷۸: سال امام خمینی به دلیل همزمانی با ۱۰۰مین سال تولّد رهبر انقلاب.
- ۱۳۷۹: سال امام علی به دلیل وجود دو عید غدیر در سال ۱۳۷۹.
- ۱۳۸۰: سال اقتدارملی و اشتغالآفرینی.[۴][۵][۶][۷]
- ۱۳۸۱: سال عزّت و افتخار حسینی به دلیل سوگواری محرّم در فروردین و اسفند بود.[۲]
- ۱۳۸۲: سال خدمتگزاری.
- ۱۳۸۳: سال پاسخگویی سازمانهای دولتی با تهیه عملکرد و برپایی جلسات پاسخ دربارهٔ وزارتخانه مربوط به خود، خودشان را پاسخگو نشان می دادند.
- ۱۳۸۴: سال همبستگی ملّی و مشارکت عمومی به دلیل تهدید امریکا و کشمکش اروپا برای فعالیت های هستهای بود.[۲]
- ۱۳۸۵: سال پیامبر اعظم صلّی الله علیه و آله و سلّم به دلیل ذکر ۲بار تاریخ وفات پیامبر(ص) در تقویم یا چاپ کاریکاتورهایی علیه پیامبر(ص) در نشریه ایی دانمارکی میدانند.
- ۱۳۸۶: سال اتحاد ملی، انسجام اسلامی.[۸]
- ۱۳۸۷: نوآوری و شکوفایی. به دلیل «نوآوری بزرگ و تاریخی ملّت در پیروزی انقلاب۱۳۵۷» و ۳۰مین سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ بود.
- ۱۳۸۸: حرکت به سمت اصلاح الگوی مصرف.
- ۱۳۸۹: همت مضاعف، کار مضاعف.
- ۱۳۹۰: جهاد اقتصادی. به دلیل اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها و افزایش تحریمهای بینالمللی، رهبر انقلاب فعالیتهای اقتصادی را کافی ندانست و خواستار مجاهدت کلّیه قشرها و نهادها در زمینه اقتصاد شد.
- ۱۳۹۱: تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی.[۹]
- ۱۳۹۲: حماسهٔ سیاسی و حماسهٔ اقتصادی[۱۰] دلیل نام گذاری با توجه به تولید ملّی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بود.
- ۱۳۹۳: اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملّی و مدیریت جهادی[۱۱]
- ۱۳۹۴: دولت و ملت، همدلی و همزبانی
- ۱۳۹۵: اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل[۱۲]
- ۱۳۹۶: اقتصاد مقاومتی، تولید – اشتغال[۱۳]
- ۱۳۹۷: حمایت از کالای ایرانی. رهبر انقلاب اسلامی، کالای ایرانی را از این جهت که «محصول نهایی برنامه ریزی، سرمایه گذاری و کار و ابتکار قشرهای مختلف مردم و مسئولان است»، با عظمت و مهم خواندند و افزودند: فعالان اقتصادی و تولیدگران با «سرمایه گذاری»، مسئولان با «برنامه ریزی»، جوانان با «دانش و طراحی» و کارگران با «کار و تلاش»، محصولی به جامعه ارائه می کنند که مردم نیز علاوه بر نقش آفرینی در تولید، باید با تعصب و غیرت و خرید و مصرف کالای ایرانی از محصول نهایی این زنجیره کار و تلاش حمایت کنند.رهبر انقلاب اسلامی در زمینه چگونگی حمایت از کالای ایرانی نیز نکاتی کاربردی بیان کردند. «برنامه ریزی برای افزایش تولید»، «ارتقای کیفیت کالاها»، «انطباق بانیازهای روز و سلایق مردم»، «ارزان تمام شدن و رقابت پذیر کردن کالاهای ایرانی با اجناس خارجی» از جمله این نکات بود.ایشان «بازاریابی صادراتی» را از دیگر راههای حمایت از کالای ایرانی برشمردند و با اشاره به وظایف سنگین وزارت خارجه، مسئولان بازرگانی و فعالان اقتصادی افزودند: اگر بتوانیم ۲۰ درصد نیاز بازارهای ۱۵ همسایه ایران را با کالای مرغوب ایرانی تأمین کنیم، در ایجاد اشتغال و افزایش ثروت ملی گامهای مهمی برداشته ایم.حضرت آیت الله خامنه ای پس از تبیین چرایی و راه های حمایت از کالای ایرانی به موضوع الزامات و زمینه های تحقق شعار سال پرداختند.«اقدام دولت در مدیریت جدی واردات» (چه واردات دولتی و چه واردات بخش خصوصی) و «خودداری کامل از واردات اجناسی که در داخل تولید می شوند یا قابل تولید هستند» اولین تأکید رهبر انقلاب در این بحث بود. ایشان تأثیر مخرب واردات بر تولید را کاملاً اساسی خواندند و افزودند: جنس خارجی مثل سیل وارد می شود و آن وقت از بیکاری هم انتقاد می کنیم![۱۴]
نظرات، انتقادات و … را در بخش دیدگاهها با ما مطرح و مطالبتان را به ادمین : @yomnaadmin ارسال فرمایید.
در تلگرام همراه با ما : t.me/Yomna_ir
منابع:
- بررسی نام گذاری سالها در گفتوگو با مشاور عالی رهبر همشهری
- نگاهی به یک دهه نام گذاری سال های ایرانی توسط آیتالله خامنهای
- بازخوانی پیامهای نوروزی رهبری معظم انقلاب مرکز اسناد انقلاب اسلامی
- سخنرانی خاتمی در سازمان ملل(نواندیش۳۰شهریور۱۳۸۶) در سخنرانی مجمع عمومی سازمان ملل(اولین سال قرن۲۱را) خاتمی سال «گفتگوی تمدنها» پیش نهاد کرد.
- خاتمی در آمریکا (روز آنلاین، ۴ تیر ۱۳۸۶)
- آلبرایت:«گفتگوی تمدنهای خاتمی»، طرح بسیار خوبی بود(انتخاب، ۳ آذر ۱۳۸۶)
- تاریخچه مرکز گفتگوی تمدنها و آقای خاتمی(سایت محمد ابطحی، ۶ دی ۱۳۸۶)
- اهمیت نام گذاری سال۱۳۸۶به عنوان سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی(رسالت)
- نام گذاری سال۱۳۹۱ موج جدید نظام مدیریت تولید در کشور را ایجاد میکند. (قطره)
- پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای
- «پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۳». پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای، ۱۳۹۲/۱۲/۲۹.
- «پیام نوروزی به مناسبت آغاز سال ۱۳۹۵». پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای، ۱۳۹۵/۰۱/۰۱.
- «رهبر انقلاب خواستار همدلی و همزبانی دولت و ملت شد».(BBCفارسی فروردین۹۴)
- «رهبر انقلاب با تبریک سال سال نو: شعار امسال «حمایت از کالای ایرانی» است». ایسنا، ۲۹ اسفند ۱۳۹۶ و دفتر مقام معظم رهبری.