خانه / بهارانه / حساسیت
حساسیت

حساسیت

حساسیتدر فصل بهار زندگی شبیه یک درخت جوانه می‌زند و پیام‌آور تعادل است. هر چند فصل بهار برای ما فصل طراوت و رویش، بویش عطر خوب گل‌ها، شنیدن صدای زیبای پرندگان، جوانه زدن شکوفه‌ها، هنگاه وزیدن نسیم روح‌افزا است ولی فصل بهار، شروع آلرژی و حساسیت‌های آزاردهنده، سرفه‌های طولانی و عطسه‌های مکرر از یادگار روزهای بهاری برای افراد آلرژی‌دار است. (۱) گرده‌های برخی از گیاهان در هوا پراکنده می‌شود و ازجمله عواملی که باعث آلرژی در این فصل می‌شود، پراکندگی ذرات گرده گل‌ها و درختان گل‌دار و یا عطر و نیش حشرات است. علاوه بر این، استفاده‌ برخی از مواد غذایی نیز ممکن است موجب تشدید آلرژی در این فصل شود. این مواد آلرژی‌زا باعث می‌شوند که سیستم ایمنی بدن، بیش‌ازحد فعال‌شده و علائم حساسیت‌زا در بدن ایجاد شود که آلرژی‌های فصلی، یکی از انواع شایع آلرژی‌هاست. معمولاً آلرژی غذایی نسبت به سیستم ایمنی بدن هر فرد متفاوت است و این عوامل در بدن هر فردی واکنش‌های متفاوتی را بروز می‌دهد. شایع‌ترین مواد غذایی که باعث تشدید آلرژی در بدن افراد می‌شود شامل بادام‌زمینی، گوجه‌فرنگی، تخم‌مرغ و توت‌فرنگی است. آلرژی واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن به عوامل مختلف و ماده‌ای است که به‌طور طبیعی بی‌ضرر است. علائم مبتلابه این بیماری، سوزش و آبریزش بینی، قرمز شدن چشم و آبریزش چشم است و اگر درمان به‌موقع انجام نشود، اختلال در ریه و باعث بروز بیماری آسم می‌شود. امروزه بسیاری از افراد دچار مشکلی به نام آلرژی‌های فصلی هستند.  فصل بهار یکی از فصل‌هایی است که به خاطر وجود گل و گیاه فراوان برای بسیاری از افراد آزاردهنده است؛ اما راه‌هایی وجود دارد که می‌توان به کمک آن‌ها آلرژی را تا حد زیادی کاهش داد. غذاهای سرشار از چربی‌های اشباع‌شده با تضعیف سیستم ایمنی بدن، آلرژی فصلی را تشدید می‌کند. حداقل بیست و پنج درصد افراد به آلرژی‌های فصلی به‌خصوص در فصل بهار مبتلا می‌شوند. این نوع حساسیت به درجات متفاوتی در افراد منجر به سرفه، آبریزش بینی، عطسه و خارش پوست می‌شود. درواقع حساسیت‌های فصلی در برخورد با بیش از صد و سی هزار ماده آلرژی‌زا به وجود می‌آید که از راه‌های تنفسی، تماس‌های پوستی، خوردن و آشامیدن وارد بدن می‌شود و برخی افراد نیز به‌طور ژنتیکی آلرژی را از خانواده‌شان به ارث می‌برند. بااین‌همه پزشکان دریافته‌اند که نوع مواد غذایی مصرفی می‌تواند با تقویت و هوشمند سازی سیستم ایمنی بدن، شدت آلرژی‌های فصلی را کاهش داده یا بدن را نسبت به آن‌ها تضعیف و آسیب‌پذیرتر کند. به‌بیان‌دیگر، کاهش مقدار دریافت چربی مصرفی با افزایش نسبت اسیدهای چرب غیراشباع، استفاده به‌جا و به‌اندازه از فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند سیستم دفاعی بدن ما را در مقابله با آلرژی‌های فصلی تقویت کند. کسانی که وزن خود را در حد طبیعی و مهم‌تر از آن، نسبت توده عضلانی و بافت چربی بدن خود را در حد طبیعی حفظ کرده‌اند، علائم آلرژی را کمتر از سایر افراد بروز می‌دهند. برخی از غذاها سبب افزایش یا کاهش عوارض ناشی از آلرژی خواهند شد. برای نمونه، از سویا، تخم‌مرغ، ماهی، خربزه، گوجه‌فرنگی، بادمجان، گوجه‌سبز و برخی از شکلات‌ها می‌تواند عوارض ناشی از آلرژی‌های فصلی را تشدید کند. سیستم ایمنی بدن در مواجهه با مواد آلرژی‌زا باعث ترشح هیستامین‌ها می‌شود که عوارضی چون عطسه، تورم چشم‌ها، قرمزی صورت، خارش پوستی و در برخی افراد مشکلات تنفسی و گوارشی را همراه می‌آورد. هم‌چنین عواملی چون کار و فعالیت زیاد، کاهش میزان خواب شبانه، انجام ورزش‌های سنگین، قرار گرفتن در محیط‌های آلوده، مصرف دخانیات و مواد مخدر و مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها نیز می‌تواند به تضعیف سیستم ایمنی بدن و افزایش احتمال بروز آلرژی منجر شود. مصرف مواد غذایی صنعتی و کارخانه‌ای فرآوری شده به دلیل وجود نگهدارندِ تا رنگ‌های مصنوعی و طعم‌دهنده‌های موجود در آن‌ها، آجیل‌های کهنه، کنسروها، کمپوت تا و غذاهایی که به مدت طولانی فریز می‌شود و نیز غذاهای سرشار از چربی‌های اشباع چون شیرینی‌های خامه‌ای، سس مایونز، روغن‌های جامد و نیز غذای فوری تضعیف‌کننده سیستم ایمنی بدن است و می‌تواند به تشدید عوارض ناشی از آلرژی‌های فصلی کمک کنند.

آلرژیضد آلرژی: متخصصان تغذیه بر نقش برخی مواد غذایی در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بروز آلرژی‌های فصلی اتفاق‌نظر دارند؛ ازجمله این متخصصان تأکید می‌کنند که مصرف انواع ویتامین‌های گروه B مانند غلات، گوشت، لبنیات، انواع سبزی‌های برگ سبز تیره مثل اسفناج، کرفس و انواع ویتامین‌های گروه C، مانند مرکبات و سبزی‌های تازه و نیز سبزی‌های غنی از ویتامین A هم چون هویج می‌تواند از شدت عوارض ناشی از آلرژی تا بکاهد. مصرف ماست کم‌چرب به‌خصوص ماست پروبیوتیک (فرآورده‌هایی که مایه بایو به آن‌ها افزوده‌شده است و هضم و جذب مواد خوراکی درون دستگاه گوارش به کمک آن‌ها انجام می‌شود) می‌تواند حساسیت را در افراد مستعد آلرژی کمتر کند. بر این اساس افرادی که به گرما و حتی گرده گیاهان حساسیت دارند، با خوردن روزانه دو تا سه لیوان ماست از ماه‌های قبل از شروع فصل آلرژی‌زا در مقابل حساسیت‌های فصلی ایمن می‌شوند. هم چنین نوشیدن چای سبز به دلیل برخورداری از آنتی‌اکسیدان بالا، علائم التهابی در شخص را کاهش می‌دهد. این متخصص تغذیه اضافه می‌کند: سیر و پیاز نیز به‌عنوان یک تقویت‌کننده بسیار قوی سیستم ایمنی بدن و یک ماده غذایی ضد باکتری و ویروس به کاهش عوارض آلرژی کمک می‌کند. همچنین مصرف روغن‌های امگا ۳ شامل روغن ماهی و روغن دانه کتان و کانولا به پیش گیری از بروز عوارض آلرژی و نیز به تأمین مواد معدنی نظیر ید و روی نیز کمک می‌کند.

خوردنی‌های آلرژی‌زا: خوردنی‌هایی مثل موز، طالبی و گرمک و طالبی پوست زرد می‌توانند سبب بروز علائم آلرژی در افراد مستعد شوند. به اعتقاد متخصصان بیماری‌های آلرژیک (۲)، برخی از مواد غذایی سیستم ایمنی بدن را به این فکر می‌اندازند که باید دفاع خود را در برابر گرده تا گردوغبار و سایر مواد آلرژی‌زا آغاز کند و برخی از خوردنی‌های خاص این واکنش را بیدار می‌کنند. از بین این خوراکی تا و نوشیدنی‌های مشکل‌ساز و آلرژی‌زا می‌توان به پنیر، خامه‌ترش، شیر کره‌ای، غذاهای پخته و نان حاوی مخمر و سرکه، گوشت و ماهی‌دودی، گوشت و میوه خشک‌شده و سس سویا اشاره کرد. در این مقاله تأکید شده است که اگر شما هم در هوای آزاد دچار واکنش‌های آلرژیک می‌شوید بهتر است که از خوردن این چند قلم غذا و نوشیدنی پرهیز کنید تا حساسیت‌های شما کاهش پیدا کند.

در حساسیت برای رسیدن به پاسخ پرسش هایی مانند: زکام چیست؟ گریپ چیست؟ آنفلوآنزا چیست؟ رینیت آلرژیک Allergic rhinitis چیست؟ حساسیّت فصلی چیست؟ بهار چیست؟  آیا فصل است؟ آیا نوعی تحوّل است؟ آیا نام است یا توصیف است؟ بهار را در کجا می توان یافت؟ قلمرو بهار تا کدامین سرزمین است؟ و یا … رجوع کنید به پست های زیر:

  1. زکام
  2. گریپ
  3. بهاریه
  4. آنفلوآنزا
  5. گاه‌شمار
  6. طعم بهار
  7. بهار آمده!
  8. حافظ نوروز
  9. قلمرو بهار
  10. جشن بهار
  11. بهار و نوروز
  12. حافظ نوروز
  13. تا صبح بهار
  14. اینک بهار  ۱
  15. اینک بهار  ۲
  16. اينک بهار  ۳
  17. سفر نوروزی
  18. بهار در خانه
  19. نوبهار و نوروز
  20. بي بي گلبهار
  21. آیین هاى ویژه
  22. شکوفاتر از بهار
  23. نوروز پرهیزکاران
  24. دیسانیا Dysania
  25. حساسیّت فصلی
  26. استقبال از سال نو
  27. بهار آمد سلام آورد …
  28. آمد بهار خرّم و رحمت
  29. در زمستان بهاران آمد
  30. بهار، جلوه گاه پروردگار
  31. تو را من چشم در راهم
  32. حساسیت فصلی؛ “رینیت آلرژیک” Allergic rhinitis

پانویس:

  1. آلِرژی یا حَسّاسیَت، (allergy) واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل گوناگون است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای دستگاه ایمنی فوق هوشیار هستند که نسبت به مواد ظاهراً بی‌ضرر موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان می‌دهند.
  2. دکتر فیل لمپرت تحلیل گر صنایع غذایی امریکا

منابع:

  1. یمنا
  2. دکتر سلام

باکس شناور "همچنین ببنید"

گام دوم انقلاب

گام دوم انقلاب

انقلاب کبیر اسلامی ایران در حالی چهلمین سالگرد پیروزی خود را پشت سر گذاشت و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *