سه شنبه , ۳ مهر ۱۳۹۷
مزاج شناسی

مزاج

مزاج شناسیمزاج(طبیعت)، کیفیتی است که از ترکیب عناصر چهارگانه:

  1. دموي(گرم و تر)
  2. بلغمي(سرد و تر)
  3. صفراوي(گرم و خشک)
  4. سوداوي(سرد و خشک)

در بدن پیدا می‌شود. شناخت مزاج کاربردهای فراوانی برای تشخیص و درمان بیماری ها و مشکلات جسمی و روحی دارد.(۱) شنیده‌اید که می‌گویند فلان کس با خوردن یک خیار سردی‌اش می‌کند و دیگری با مصرف یک مویز گرمی‌اش می‌کند. این همان ارتباط میان نوع غذاها با ماهیت مزاج انسان است که اگر رعایت نشود اثرات ناگوار گرمی و سردی در غالب علائم بیماری بروز می‌کند. در حقیقت تمامی جنبه های زندگی ما تحت تاثیر طبیعتِ مزاجِ بدنمان قرار دارد، نوع غذایی که می خوریم می تواند تاثیرات بسیار مهمّی بر تمامی اعضای بدن ما از مغز و اعصاب گرفته تا قلب، معده، کبد، کلیه ها داشته باشد، در بعضی از انواع مزاج، خوردن یک غذای نامناسب می تواند عواقب زیادی داشته باشد. در تعریفی دیگر نام چهار مزاج عبارت است از: گرم و‌ تر، گرم و خشک، سرد و‌ تر، و سرد و خشک. با توجّه به خصوصیات مزاج هر فرد که دارای یکی از انواع این مزاج‌هاست، باید رژیم غذایی خاصّ خود و حتّی شیوه و رفتار زندگی مخصوصی را در پیش گیرد. بسیار دیده اید که افرادی حتّی با خوردن یک خرما بدنشان جوش می زند، غذای نامناسب با مزاج شما می تواند موجب تغییرات خواب، حالت عصبی، اختلال حافظه، اختلال هضم، اختلال دفع، عوارض پوستی شود و نشانه های درگیری کبد و قلب و اندام های تناسلی در بدن را نشان دهد. بهترين و منطقي ترين روش اين است که ابتدا طبع و مزاج خود و پس از آن غذاي مصرفي روز مره و مناسب خويش را بشناسيم تا دچار بيماري و کسالت نشويم. نوع نوشیدنی ها، لباس ها، هوای استنشاقی، استراحت روزانه و چگونگی دفع و حالت های عصبی و روانی، مستقیما مرتبط با حالات طبیعی یا مزاجی است، بنابراین برای داشتن زندگی سالم و طبیعی و آرامش روحی، همه ما نیازمند به شناخت مزاج یا طبیعت خود هستیم.

نشانه های مزاج گرم
برای تشخیص مزاج چندین راه وجود دارد که با دانستن آن ها می توان مزاج را تشخیص داد. گرم‌مزاج‌ها با خصوصیاتی در دسته مزاج‌های گرم و خشک قرار می‌‌گیرد. از جمله، داشتن:

۱ . نبض قوی ۲ . عروق برجسته ۳ . مفصل های پر عضله
۴ . اندام های بزرگ ۵ . عضلات کلفت و بزرگ ۴ . قفسه سینه پهن و بزرگ

این افراد، علاوه بر خصوصیات بالا، لاغر اندام بوده و رنگ چهره آن ها متمایل به زردی است. تحمل گرما را ندارند. خواب کمی دارند. عطش زیاد و دهانی خشک دارند. زود عصبانی می‌شوند و زود هم آرام می‌گیرند. این افراد پر جنب و جوش و پر انرژی هستند.

فهرست غذاهای با طبع گرم
وقتی غذاهای گرم را تشخیص دهید با خواص شگفت انگیز آن ها در بدن آشنا می شوید. اگر می خواهید در یک روز سرد زمستانی گرم شوید نوشیدن یک فنجان آب و زنجبیل تازه شما را به سرعت گرم می کند. برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویه‌های تند، گوشت قرمز، موز، خربزه،‌ آناناس، انجیر، غذاهای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج می‌کند و آن ها را دچار علائمی، مثل؛ خشکی پوست، اضطراب، بی‌خوابی و تپش قلب می‌کند. در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش تشکیل شده از ماست،‌ کدو، اسفناج و گشنیز برای آن ها مناسب است. شربت‌های مناسب برای این گروه نیز شربت لیمو، آلو، نارنج، ماءالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است. مصرف هویج، انار، سیب، گلابی،‌ آلبالو، زرشک،‌ گوجه سبز، کدو و اسفناج برای این افراد توصیه می‌شود.  خوردنی ها و آشامیدنی های با طبع گرم برای فصل زمستان مناسب‌تر است، مانند آن چه در لیست غذاهای گرم آمده است:

  1. آب شورمزاج شناسی
  2. آبگرم
  3. آبگوشت
  4. آبگوشت خربزه(۲)
  5. آبگوشت زیره(۳)
  6. آبگوشت مغز دانه‌ها(۴)
  7. آبگوشت نخود(۵)
  8. آجیل
  9. ادویه جات
  10. ارده
  11. انجیر
  12. انجیر خشك
  13. انگبین “عسل”
  14. بادام زمینی
  15. بریانی
  16. بستنی سنتی
  17. بلدرچین
  18. پسته
  19. پیاز
  20. تخم بلدرچین
  21. تخم مرغ خانگی
  22. ترتیزك
  23. ترخون
  24. تره
  25. توت سفید “شیرین”
  26. چلو کباب گوسفندی
  27. حلوا ارده
  28. حلیم
  29. خاگینه
  30. خربزه
  31. خوراك گوشت گوسفند
  32. دارچین
  33. دارچین
  34. دنبه
  35. رطب(۶)
  36. زنجبیل
  37. روغن حیوانی(۷)
  38. روغن زیتون
  39. روغن کنجد
  40. روغن هسته زیتون
  41. ریحان
  42. زرد چوبه
  43. زردك
  44. زیتون
  45. زیتون سیاه
  46. زیره سیاه
  47. سرشیر
  48. سمنو
  49. سوسن
  50. سیاهدانه
  51. سیر
  52. شكر سرخ
  53. شكلات صبحانه
  54. شکر سرخ
  55. شلغم
  56. شیره انگور
  57. فالوده
  58. فسنجان
  59. فلافل
  60. فلفل
  61. فندق
  62. قلیه ماهی
  63. قهوه
  64. قورمه سبزی
  65. قیمه
  66. كدو حلوایی
  67. كرفس
  68. كره
  69. كنجد
  70. كنگر
  71. گردو
  72. گل سرخ
  73. گلاب
  74. گلابی
  75. گندم
  76. گوشت آهو
  77. گوشت بلدرچین
  78. گوشت خروس
  79. گوشت شتر
  80. گوشت شتر مرغ
  81. گوشت كبوتر
  82. گوشت گنجشك
  83. گوشت ماهی شور
  84. مربا
  85. مرصع پلو
  86. مغز بادام شور
  87. مغز بادام شیرین
  88. موز
  89. میگو
  90. میوه زیتون
  91. نارگیل
  92. نان بربری
  93. نان سنگك
  94. نان گندم
  95. نبات
  96. نبات نمك
  97. نخود
  98. نخود آب
  99. نعناع
  100. نمک
  101. نیشكر
  102. نیمرو
  103. هل

نظرات، انتقادات و … را در بخش دیدگاه‌ها با ما مطرح و مطالبتان را به  ادمین : @yomnaadmin  ارسال فرمایید.

تلگرام

در تلگرام همراه با ماt.me/Yomna_ir

پانوشت:

  1. مزاج‌ها ۹قسم‌اند: اعتدال مطلق، که ممتنع است. ۴مزاج بسیط: مزاج گرم. مزاج سرد. مزاج خشک. مزاج تر. ۴مزاج مرکب: مزاج گرم و خشک یا صفراوی. مزاج گرم و تر یا دموی. مزاج سرد و خشک یا سوداوی. مزاج سرد و تر یا بلغمی. اگر مقادیر عناصر متضاد در ترکیب برابر باشد، مزاج حاصل به اعتدال خواهد.
  2. آبگوشت خربزه “مانند آب گوشت معمولی + خربزه”
  3. آبگوشت زیره “مانند ‌آب گوشت معمولی + لیمو عمانی+‌‌ آلو + زیره‌ی فراوان”
  4. آبگوشت مغز دانه‌ها “گوشت قلوه‌گاه + سینه + بادام، پسته، گردو+ سیب‌زمینی”
  5. آبگوشت نخود “گرم مقوی”
  6. رطب گرم و مقوی و مسهل بلغم و سودا
  7. روغن حیوانی محلّی

منابع:

  1. فارس
  2. سلامت
  3. پارسی طبّ
  4. مزاج شناسی
  5. کلینیک مجازی …
  6. عناصر چهار گانه در انسان
  7. نقش عناصر چهارگانه در بدن انسان

باکس شناور "همچنین ببنید"

عاشوراء

عاشوراء

دیگر رسیده قصه به آخر… جدا شدن… سخت است خواهری ز برادر جدا شدن با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × یک =