خانه / آیین زندگی / باقی مانده غذا
باقی مانده غذا

باقی مانده غذا

غذا, باقی, مانده
                        باقی مانده غذا

از معضلات خانواده‌ها، به خصوص بعد از مهمانی شام یا ناهار، غذاهای باقیمانده است. ديده شده گاهی تا يك هفته اعضاي خانواده مجبورند غذاهاي تكراري بخورند و دم برنياورند. غذای مانده ارزش غذایی کمتری دارد. به همین دلیل لازم است تا جای ممکن غذای هر روز در همان روز پخته و تازه مصرف شود. در بدترين حالت هم غذاها راهي سطل زباله مي‌شوند و كوله باري از عذاب وجدان براي آدم باقي مي‌گذارند. البته راه‌هاي ديگري هم وجود دارد. مي‌شود به جاي غذاي تكراري خوردن و عذاب وجدان حمل كردن، كمي خلاقيت به خرج داد و بسته به ذائقه خانواده، با غذاهاي مانده، غذاي جديدي درست كرد. شما می‌توانید باقی مانده غذاها را به مدت ۳ تا ۴ روز در یخچال نگهداری كنید. انواع گوناگون پیتزا، مرغ و سالاد ماهی تن را باید حداقل در عرض مدت كوتاه، ۲ساعت پس از سرو و مصرف كردن آن، برای كاهش دادن خطر بیماری‌هایی كه از طریق غذای فاسد منتقل می‌شود، در داخل یخچال بگذارید. هرگز باقی مانده غذاها را در آشپزخانه نگهداری نكنید و به محض این كه آن ها را پختید، در یخچال قرار دهید. به این دلیل كه هوای خنك و سرمای داخل یخچال میزان رشد باكتری را كاهش می‌دهد. برای مواد خوراكی كه حجم بیش تری دارند و فضای زیادی را اشغال می‌كنند، مثل سالاد ماكارونی و غذاهایی نظیر غذاهای چینی با حجم زیاد را به جای این كه در داخل یك ظرف بزرگ بریزید، آن را در داخل چندین ظرف كوچك قرار دهید و سپس در داخل یخچال بگذارید. با این روش سرمای یخچال به سرعت و به طور یك نواخت غذا را خنك می‌كند. برای چنین غذاهایی اگر از یك ظرف بزرگ استفاده كنید، به دلیل آن كه سرمای یخچال به طور كامل ‌و به طور یك نواخت غذا را خنك نمی كند، خطر این كه باكتری یا هر چیز دیگری در وسط غذا رشد كند، بسیار زیاد است. مي‌توانيد برنج‌هاي اضافي از مهمانی شام یا ناهار، غذاهای باقیمانده را حتي اگر پلو قاطي (عدس پلو، لوبياپلو، باقالي پلو) هستند، با تخم‌مرغ و ماست و كمي زعفران مخلوط كنيد و يك ته‌چين خوشمزه با آن درست كنيد. اگر كمي گوشت يا مرغ پخته ريش ريش شده هم بين لايه‌هاي برنج بگذاريد كه ديگر يك ته‌چين مجلسي خواهيد داشت. روي ته‌چين را با كمي زرشك و خلال بادام و خلال پسته و كشمش پلويي كه در روغن و كمي زعفران تفت داده شده‌اند تزيين كنيد. هيچ‌يك از اعضاي خانواده متوجه نمي‌شوند قبلا از آن غذا خورده‌اند. برگ‌هاي ضخيم و بيروني كاهو يا كاهوهاي سس‌نزده سالاد را دور نريزيد. آن ها را در ميكسر خرد كنيد و سبزي معطر، بيكينگ پودر، دارچين، زردچوبه، پودر سير، گردوي خرد شده و اگر دلتان خواست كمي زرشك و كمي نمك و زعفران به آن اضافه كنيد. حالا به ميزان لازم تخم‌مرغ در آن بشكنيد و خوب هم بزنيد تا همه مواد با هم مخلوط شوند و در روغن داغ شده بريزيد. حتما از طعمش خوشتان مي‌آيد؛ اين يك غذاي قديمي مادربزرگانه است. سيب‌زميني را خوب بشوييد و بگذاريد تا بپزد ولي له نشود. وقتي خنك شد، بخش كوچكي از سر آن را ببريد و داخل آن را تا نيمه خالي كنيد. حالا تكه‌هاي مرغ پخته و فلفل دلمه‌اي و پنير پيتزا را با كمي پودر آويشن داخل شكم سيب‌زميني بريزيد و آن را در فويل بپيچيد و در فر بگذاريد، آنقدر كه پنير آن آب شود. حالا خانواده خود را به يك عصرانه هيجان‌انگيز دعوت كنيد. اگر این فرهنگ بین مردم ما جا بیفتد که می‌توان غذاهای اضافه آمده در دیس‌های مجالس را به نحو مناسبی جمع‌آوری، بسته‌بندی و در میان نیازمندان تقسیم کرد، جای امیدواری است. هرچند که ممکن است غذاهای اضافی، غذاهای دست‌دوم باشند، اما باز هم مرتب کردن این غذاها و رساندنشان به دست نیازمندان واقعی، بهتر از دور ریختن آن ها است چون ممکن است همین افراد نیازمند و آسیب‌دیده، غذای دورریز شما را از سطل‌های زباله بردارند و بخورند. پس چه بهتر که خود ما به شکل مناسب‌تری این غذاهای دست‌دوم را هم به آنها برسانیم. ما این روزها به‌جز غذا، سعی می‌کنیم لباس‌ها، رایانه‌ها و وسایل دست‌دوم مردم را هم جمع‌آوری و با شکل مناسبی به دست این افراد نیازمند برسانیم. بد نیست بدانید که امروز، ما با همان افراد نیازمند دیروز که با حمایت‌های مالی و کالایی مردم و خیرین توانسته‌اند زندگی‌شان را سروسامانی بدهند، به کوه‌های تهران رفتیم و برای برخی از آن ها جشن ازدواج برگزار کردیم. اگر تک‌تک ما اسراف نکنیم، اتفاق قشنگی در دنیا می‌افتد و آن، کاهش آمار گرسنگی و سوءتغذیه است. متاسفانه برخی از رستوران‌های بزرگ ما، هفته‌ای ۴۰۰ کیلو دورریز گوشت و مرغ تاریخ گذشته دارند. اگر صاحبان این رستوران‌ها کمی انصاف و حس نوع‌دوستی داشته باشند، موادغذایی خود را یکی، دو روز پیش از گذشتن تاریخ مصرفشان به موسسه‌های خیریه‌ای برسانند تا بتوانند با فریز، بسته‌بندی و پختن این مواداولیه به شکلی کاملا بهداشتی، جمع زیادی از افراد نیازمند، آسیب‌دیده و ضعیف جامعه را سیر کنند. موسسه‌های خیریه‌ توانایی تبدیل این دورریزهای دست‌اول رستوران‌ها به چندهزار پرس غذای گرم و سالم را دارند. موسسه‌های خیریه‌ برای حفظ سلامت غذایی که به دست افراد نیازمند می‌رسانند، غذاهای دست‌دوم مجالس را همان شب به‌صورت گرم، در میان این افراد توزیع می‌کنند.

منبع:

سایت طلوع بی‌نشان‌ها toloo.org اکبر رجبی/مدیرعامل موسسه نیکوکاری طلوع بی‌نشان‌ها، نویسندگان: مرجان رودبار محمدی و خانم مهندس بلوچی

باکس شناور "همچنین ببنید"

مَرْکَبِ الهی

مَرْکَبِ الهی

وسیله و مَرْکَبی که در سفرهای زمینی و آسمانی از آن پیامبر (ص) کمک گرفت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *