در زندگی پرهیاهوی معاصر آشنایی و شناخت مهارتهای زندگی، برنامهای جامع برای ایجاد تغییری پایدار و مادامالعمراست، مشروط به اینکه آنها را بهدقت بیاموزیم. از همه مهمتر اینکه متعهد شویم آنها را هرروز در زندگی روزانه خود تکرار کرده و بهکارگیریم یعنی با آن زندگی کنیم تا بخشی از وجودمان و جزئی از نرمافزار ذهنیمان شود. در این صورت میتوانیم استعدادهای درونی خود را تقویت و راه رسیدن به قله سعادت را هموارتر و کوتاهتر سازیم. مهارت ارتباط مؤثر از مواردی است که کمک میکند تا بتوانیم اهداف خودمان را بیان راحت بیان کنیم. بدین معنی که بتوانیم خواستههای خود را ابراز و به هنگام نیاز از دیگران درخواست راهنمایی کنیم. کسی که دارای گفتار نیکو و خوش باشد، خوشزبان است. شیرینزبان کسی است که با مردم به زبانِ خوش، سخن بگوید.[۱] خداوند میفرماید: با مردم به زبانِ خوش، سخن بگویید.[۲] پروردگارا! سینهام را گشاده کن و کارم را برایم آسان گردان و گره از زبانم بگشای تا سخنان مرا بفهمند.[۳] امام علی (ع) میفرماید: ارزش انسان از گفتارش شناخته میشود. زبانت را به نیکو سخن گفتن عادت بده تا از ملامت ایمن باشی. به دست آوردن حکمت به زیبا نمودن گفتار و بهکارگیری نرمی در گفتار و رفتار است.[۴] در طول روز خیلی سؤالها را ممکن است از همدیگر بپرسیم:
- چرا نداری؟
- چرا نخریدی؟
- چطور زندگی میکنی؟
ممکن است هدفمان صرفاً کسب اطلاع باشد، یا از روی کنجکاوی و یا … اما نمیدانیم چه آتشی به جان شنونده میاندازیم!…
- پدری درنهایت خوش بختی است. یکی میگوید: پسرت چرا بهت سر نمیزند؟ یعنی برات وقت نمیگذارد؟ با این حرف صفای قلب پدر را تیرهوتار میکند!
- دختری درسش را میخواند و سرکار میرود، فامیلی او را در مهمانی میبیند میگوید: شوهر نکردی؟ میترشید! حرفش را میزند و میرود ولی روح و روان دختر را به هم میریزد.
- خانمی بچهدار شد، دوستش گفت: برای تولد بچه، شوهرت برات هیچی نخرید؟ یعنی برایش هیچ ارزشی نداری؟ بمب را انداخت و رفت. ظهر که شوهر به خانه آمد کار به دعوا کشید و تمام!
- جوانی از رفیقش پرسید: کجا کار میکنی؟ ماهانه چند میگیری؟ صاحبکار قدر تو را نمیداند! از شغلش دلسرد شد و درخواست حقوق بیشتر کرد. صاحبکار هم قبول نکرد و اخراجش کرد!
این است سخن گفتن به زبان شیطان.