سالهاست که خلیجفارس شاهد حوادث بسیاری است؛ حوادثی که در آن رازهایی از رشادتها و شهادتهاست و خلیجفارس هیچوقت اتفاقاتی که در آن رخداده است را فراموش نمیکند. روزی حماسه شهید نادر مهدوی و همرزمانش برای فروریختن هیمنه آمریکا، و روزی سرنگونی پهپاد جاسوسی آمریکا در خلیجفارس توسط پدافند هوایی سپاه و روزی هم در ۱۲ تیر ۱۳۶۷ حادثه دردناک حمله تروریستی ناو وینسنس آمریکا بر فراز آبهای خلیجفارس که نمادی از «حقوق بشر آمریکایی» را رقم زد. گزارشی از این «حقوق بشر آمریکایی» در ۳۱ سال پیش، جنایتی ضدبشری آمریکا با روایتگری عکاسی که در محل وقوع حادثه حضور یافت:
۱۲ تیر ۱۳۶۷ واقعه حمله تروریستی ناو وینسنس به هواپیمای مسافربری ایرباس را مطلع شدم. به همراه یک خبرنگار به بندرعباس رفتم. نمیدانستیم چه اتفاقی افتاده است؛ راهی فرودگاه شدیم تا زمان پرواز هم در جریان این حادثه نبودیم. بعد از پرسوجو از مسئولان، گفتند: یک فروند هواپیما در خلیجفارس سقوط کرده است. بعد از رسیدن به مقصد، در آنجا دیدیم که قطعات هواپیمای منهدم شده را از طریق قایق جابجا میکنند؛ از روی کنجکاوی به سراغ یکی از قایقها رفتیم و دیدیم که تعدادی جنازه در آنجا است. میخواستیم عکس بگیریم، اجازه ندادند. پسر شهید بهشتی وساطت کرد تا بتوانیم عکس بگیریم. عکسها گرفته شد. صحنههای بسیار دردناکی را دیدیم اما دردناکترین صحنه که هیچوقت آن را فراموش نمیکنم، مادری بود که نوزاد پنجماههاش را محکم در آغوش گرفته بود و آنها باهم جان سپرده بودند. خبر انهدام هواپیمای مسافربری توسط آمریکا را اخبار ساعت ۱۴ اعلام کرد. بعد از چند ساعت خانوادهها باگریه و زاری به محل حادثه آمدند تا خبری از عزیزانشان بگیرند. خانوادههای قربانیان حادثه روحیه نداشتند و چون در این اتفاق زن و مرد و بچههای بیدفاعی بودند که قصد جنگیدن نداشتند. مسافرانی بودند که موردحمله آمریکا قرار گرفتند. شرایطشان ویژه بود. شاید انتظار نداشتند که مسافرانشان را در این وضعیت ببینند. بعدازاین ماجرا توجیهات بسیاری را از آمریکا شنیدیم که میگفتند: بهاشتباه هواپیمای مسافربری زده شد. درحالیکه مگر امکان دارد، ناو وینسنس هواپیمای مسافری را از هواپیمای نظامی تشخیص ندهد؟! بر اساس این گزارش، این روایت ذرهای از حادثه دردناک سرنگونی هواپیمای مسافربری ایرباس توسط آمریکا در آبهای خلیجفارس است که ابعاد گستردهای ازجمله از بین رفتن سرمایه ملی کشور و داغدار شدن ۲۹۰ نفر (۱۵۶ مرد، ۵۳ زن، ۸ کودک زیر دو سال و ۵۷ کودک ۲ تا ۱۲ ساله و ۱۶ خدمهی پروازی که ۴۲ نفر از آنها تبعهی خارجی بودند.) را به همراه داشت. حادثهای که حتی آمریکا هیچوقت حاضر به عذرخواهی از این اقدام ضدبشری نشد.
حضرت آيتاللهالعظمی سيدعلی خامنهای (مدّظلّهالعالی): خوب است این هفتم تا دوازدهم تیر را هفتهی «حقوق بشر آمریکایی» اعلام بکنیم. واقعاً حقوق بشر آمریکایی در این چندروز در کشور ما یکچیز واضح و بارزی است و از این قبیل الیماشاءالله. پس احتیاج داریم دشمن را بشناسیم.
در پایان، هرچند در یک بررسی حقوقی تردیدی در محکومیت دولت آمریکا وجود ندارد و پذیرش پرداخت غرامت نیز نشان از آن دارد، اما همچنان مسئولیت اخلاقی این ضایعهی خونبار برای ایرانیان متوجه دولت آمریکا و مقامات آن است. چه آنکه بر اساس برخی شواهد، گمانهزنیهایی نیز در این مورد وجود دارد که آمریکا با ماجراجوییهای خود در خلیجفارس و مداخلات در جنگ، سناریوی فجیعی را طرحریزی کرده بود تا ایران را در تنگنا قرار دهد. چنانکه رئیسجمهور وقت ایران، حضرت آیتالله خامنهای، در اعلاننظر رسمی ایران نسبت به قطعنامهی ۵۹۸، با اشاره به انهدام هواپیمای مسافربری ایران، از آن بهعنوان نشانهای از تشدید جنگ که حتی نابودی افراد غیرنظامی و بیگناه را در پی داشته است، یادکردند.
ر ک به:
منابع:
- دان هری بین، دریایی از دروغ، احمدرضا سامانی، نشریه سوره اندیشه، شمارهی ۳۷، بهار ۱۳۸۷، ص ۵۲-۵۱.
- مسعود حسننیا، آمریکا و جنگ ایران و عراق؛ از ادعای بیطرفی تا مداخله علنی، پژوهشنامهی انقلاب اسلامی، پیششمارهی ۲، بهار ۱۳۷۸، ص ۱۹۲.
- پايگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيتاللهالعظمی سيدعلی خامنهای مدظلهالعالی، مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی. KHAMENEI.IR، حضرت آیتالله خامنهای، در تاریخ ۶ تیر ۱۳۹۴ در دیدار خانوادههای شهدای هفتم تیر و جمعی از خانوادههای شهدای استان تهران.